Ακτινικές κερατιάσεις

Γνωστές και ως ηλιακές υπερκερατώσεις πρόκειται για λεπιδώδεις ή καλυπτόμενες με κρούστα ή υπερκερατωσικές πλάκες χρώματος ερυθρού, ροζ, μαύρου ή του δέρματος που εντοπίζονται συχνότερα στο φαλακρό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη, τις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών, τα αντιβράχια αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Μιλάμε για υπερκερατώσεις, στον πληθυντικό αριθμό, γιατί σπάνια υπάρχει μόνο μία.

ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΚΕΡΑΤΙΑΣΕΙΣ 1

Στην αρχή είναι δυσδιάκριτες γιατί είναι πολύ μικρές και δεν αναγνωρίζονται με την όραση . Γίνονται όμως αντιληπτές με την αφή, σαν να διατρέχει το δάκτυλό μας πάνω σε μια επιφάνεια από γυαλόχαρτο, καθώς είναι πολύ τραχειές. Αναπτύσσονται αργά και ενίοτε προκαλούν κνησμό ή έχουν μια αίσθηση τσιμπήματος ή τραβήγματος.

Αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν ακτινικές κερατιάσεις  έχουν κυρίως τα άτομα :

  • με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα ή γκρίζα μάτια
  • που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο
  • που η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έχει εξασθενίσει μετά από χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση οργάνων.

 Οι ακτινικές κερατιάσεις είναι προκαρκινική κατάσταση. Ένα 10% μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνο. Το 40-60% των ακανθοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος ξεκινούν ως ΑΚ που δεν θεραπεύτηκαν και 2-10% εξ αυτών μπορεί να διηθήσουν τους γύρω ιστούς, να εξαπλωθούν στα εσωτερικά όργανα και να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή.

ΑΚΤ ΚΕΡ 1

Όσο περισσότερες υπερκερατώσεις έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μία ή περισσότερες από αυτές να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος. Εφόσον όμως ανιχνευθούν και αντιμετωπιστούν στα πρώιμα στάδια θεραπεύονται πλήρως. Η αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή κρυοπηξίας (ψεκασμός δηλαδή με υγρό άζωτο) χωρίς αναισθησία, εφόσον υπάρχει μικρός αριθμός βλαβών ή στην εφαρμογή  τοπικά ιμικουϊμόδης ή ingenol mebutate εφόσον πρόκειται για μεγάλο αριθμό βλαβών.

Σας αρέσει;
Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •