Μυκητιάσεις – Ονυχομυκητίαση

Μυκητιάσεις

Προκαλούνται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται μύκητες και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, από άλλο άτομο,  από ζώα,  από αντικείμενα όπως μολυσμένες πετσέτες, παπούτσια, καθίσματα, ξαπλώστρες  και από το έδαφος.  Προσβάλλονται οι τρίχες, τα νύχια και το δέρμα. Εμφανίζονται στον κορμό, τα άκρα, τις μηρογεννητικές πτυχές, τα γεννητικά όργανα και κάτω από ευμεγέθεις μαστούς.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ 1ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ 2

Το <πόδι του αθλητή> είναι μια συχνή μορφή μυκητίασης που προσβάλλει τον άκρο πόδα, συνήθως των ανδρών, και εμφανίζεται αρχικά με απολέπιση και ερυθρότητα στις μεσοδακτύλιες περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται λευκές με διαβρώσεις, προκαλώντας αίσθημα φαγούρας και  καψίματος.

  Έχουν έξαρση ιδίως το καλοκαίρι,  στις παραλίες, τις πισίνες, τις ντουζιέρες, τους δημόσιους χώρους. Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξής τους αποτελούν η υπερβολική εφίδρωση, η λήψη αντιβιοτικών, κορτιζόνης, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η ελλιπής υγιεινή, το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ονυχομυκητίαση

Τουλάχιστον οι μισές από τις διαταραχές των νυχιών προκαλούνται από μύκητες, με τα νύχια των ποδιών να προσβάλλονται συχνότερα από ό,τι των χεριών. Αρχικά τα συμπτώματα αφορούν την εμφάνιση των νυχιών που γίνονται πολύ παχιά, σκληρά, διαβρώνονται, σπάνε πολύ εύκολα, αποκολλούνται από το δέρμα, αλλάζουν χρώμα, γίνονται κίτρινα, λευκά, καστανά, πρασινωπά, μαύρα, παραμορφώνονται, στη συνέχεια όμως, καθώς η μυκητίαση επεκτείνεται και στα γειτονικά νύχια αλλά και στο δέρμα, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επώδυνη, δυσχεραίνοντας όπως για παράδειγμα την βάδιση ή την άσκηση όταν πρόκειται για  τα νύχια των ποδιών.

Επιπλέον το νύχι που πάσχει αποτελεί πύλη εισόδου και για άλλα μικρόβια στον οργανισμό που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όπως το ερυσίπελας.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ 3

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ 4

Η ονυχομυκητίαση είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο μέσα στην οικογένεια, εφόσον χρησιμοποιούνται κοινές πετσέτες, κοινά παπούτσια, παντόφλες, εργαλεία μανικιούρ-πετικιούρ. Το υγρό και θερμό περιβάλλον, το νερό, η εφίδρωση, τα στενά παπούτσια, η συχνή χρήση βερνικιών, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι κυκλοφοριακές διαταραχές, οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, αυξάνουν την προδιάθεση για ανάπτυξη μυκητιάσεων. Έτσι οι νοικοκυρές, οι μάγειρες, οι κομμώτριες, οι αθλητές προσβάλλονται πολύ συχνά.

Έχουν καταγραφεί μέχρι και περιπτώσεις σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων, άγχους, κατάθλιψης ή προβλημάτων στις κοινωνικές συναναστροφές και στις προσωπικές σχέσεις λόγω μυκητιάσεων. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία (τοπική ή από το στόμα) τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει η ίαση. Με τη θεραπεία και τις οδηγίες που θα δοθούν θα περιοριστούν και οι πιθανότητες αναμόλυνσης.

Σας αρέσει;
Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •