Μυρμηκιές

Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από έναν ιό που ονομάζεται ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τα παιδιά προσβάλλονται πιο συχνά λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και έλλειψης αντισωμάτων προς τον HPV. (Πιο συχνή είναι η εμφάνιση το καλοκαίρι)

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ 2

Εμφανίζονται με πολλές μορφές. Έτσι συναντάμε τις :

  • Κοινές μυρμηκιές που εμφανίζονται στα χέρια, τα δάκτυλα, κάτω και γύρω από τα νύχια. Είναι επηρμένες, στρογγυλές ή οβάλ, σκληρές με ανώμαλη επιφάνεια μάζες, που με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν.
  • Πελματιαίες, εμφανίζονται δηλαδή στα πέλματα και μοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορεί να θεωρηθούν από τον ασθενή ότι είναι κάλοι. Μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνες προκαλώντας δυσκολία στη βάδιση ή το τρέξιμο.
  • Ομαλές μυρμηκιές, που εμφανίζονται στο πρόσωπο (πηγούνι, μάγουλα) και το μέτωπο συνήθως των παιδιών, στο χρώμα του δέρματος ή καφέ ως μικρά ανώδυνα επάρματα της επιδερμίδας

ΜΥΡΜ 1

Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και από ένα σημείο του σώματος στο άλλο του ίδιου ατόμου. Ο ιός ευδοκιμεί σε συνθήκες υγρασίας όπως στις πισίνες, κολυμβητήρια, ντους, αποδυτήρια, γυμναστήρια, λαστιχένιες μπότες, αθλητικά παπούτσια, κοινόχρηστα αντικείμενα, όπως λαβές οργάνων γυμναστηρίων. Ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη μυρμηκιών είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα που κάνουν επίπονη σωματική άσκηση ή έχουν στρες. Γι΄αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ 1

Η θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος της μυρμηκιάς, την εντόπισή της και την ηλικία του ασθενή. Επιλέγονται η Κρυοπηξία, η Διαθερμία ή η χρήση τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στα παιδιά συχνά εμφανίζονται υποτροπές οπότε μπορεί να απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την οριστική εξάλειψή τους.

Σας αρέσει;
Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •